ارسال شده در: 1394/4/14 از دسته مطالب: عمومی
اعضای خانواده اغلب به شیوه هایی به عضو معتاد خانواده کمک می کنند که هم به ضرر او و هم به ضرر خودشان تمام می شود. معمولا اعضای خانواده اصول حمایت از معتادان را نمی دانند و کمک کردن آنها بر اساس این اعتقاد است که اعتیاد یک مشکل و ناهنجاری رفتاری است و اینکه آنها می تواند عزیز معتادشان را به ترک اعتیاد متقاعد کنند. اما اگر می خواهید برای دستیابی به بهبودی از عزیز معتادتان به صورت موثری حمایت کنید، قبل از هر چیز باید بدانید که اعتیاد نوعی بیماری است و همانند هر بیماری دیگری راه و روش بهبودی مخصوص خود را دارد.
1- عزیز شما از یک بیماری رنج می برد
2- تاثیرات بیماری اعتیاد بر اعضای خانواده
1- عزیز شما از یک بیماری رنج می برد
· تا زمانی که شما به عنوان اعضای خانواده فرد معتاد به این نتیجه نرسید که اعتیاد نوعی بیماری است که عزیز شما به آن مبتلا شده است، نمی توانید برای پاک شدن از اعتیاد به او کمک کنید. علم پزشکی، اعتیاد را همانند دیابت یا هر ناخوشی مزمن دیگری یک بیماری به حساب می آورد. اين بیماری باعث می شود تا جسم و ذهن فرد معتاد حالت غیر عادی پیدا کرده و همزمان با پیشرفت بیماری ، فرد دیگر قادر به کنترل کردن میزان مواد مخدر مصرف خود نباشد. پذیرفتن اعتیاد به عنوان یک بیماری در ابتدا بسیار دشوار است. اعضای خانواده نمی توانند به راحتی باور کنند که اعتیاد یک بیماری است و تصور می کنند که آن نوعی ناهنجاری رفتاری است که از ضعف اراده فرد معتاد نشات می گیرد. با پذیرفتن اعتیاد به عنوان یک بیماری مزمن، راحت تر متوجه می شوید که چرا عزیز شما با وجود همه کمک هایی که در اختیار او قرار می دهید، بازهم به خودش و شما آسیب می رساند. با پی بردن به این واقعیت، راه و روشی که شما برای کمک به عزیزتان در پیش می گیرد شکلی به مراتب سالم تر و موثرتر به خود خواهد گرفت. در ضمن زمانی که بدانید عزیزتان از یک بیماری که هم به ذهن و هم به جسم او آسیب رسانده است، رنج می برد، خواهید توانست از رفتارها و حالت های روانی که باعث تحت تاثیر قرار گرفتن زندگی شما می شود، جلوگیری نمایید. همچنین با پذیرش و درک این واقعیت که او نه تنها یک فرد بیمار است بلکه مسئول بهبودی خود نيز هست، دیگر افکار و رفتار قدیمی خود را دنبال نخواهید کرد و به دنبال درمان کردن بیماری اعتیاد او نخواهید بود.
· متقاعد شدن در مورد اين مسئله كه اعتیاد یک بیماری است، و تشریح این موضوع برای خود فرد معتاد، قدم بسیار مهمی در جهت کمک به پاک شدن و بهبودی وی خواهد بود. زمانی که فرد معتاد بداند که از یک بیماری رنج می برد، برای بهبود پیدا کردن از آن تمایل بیشتری از خود نشان می دهد. همچنین به جای اینکه معتاد شدن را به پای ضعف شخصیتی یا نداشتن اراده گذاشته و یا آن را بخشی از سرنوشت و تقدیر خود به حساب بیاورد، وضعیت خود را به عنوان علائم و عوارض بیماری اعتیاد خواهد پذیرفت. اما چنانچه فرد معتاد خود را انسانی بد یا از لحاظ اخلاقی فاسد بداند و تا زمانیکه خانواده، او را به خاطر ضعفی که دارد تحقیر کرده و بر این عقيده باشند که فرد معتاد علاقه ای به ترك مواد ندارد، عزیزشان بهانه های بیشتری برای ادامه دادن اعتیادش به دست خواهد آورد. قبول کردن اعتیاد به عنوان یک بیماری مزمن می تواند افکار و دیدگاه های فرد معتاد را کاملاً تغییر دهد. به احتمال زیاد پس از آنکه فرد معتاد به این نتیجه برسد که از یک نوع بیماری مزمن در عذاب است که خودش به تنهايي اراده و قدرت خلاص شدن از دست آن را ندارد، در آن صورت آمادگی بیشتری برای ترک اعتیاد و انجام اقدامات روزانه لازم برای بهبود یافتن از این بیماری خواهد داشت.
· خوشبختانه برای بهبودی از بیماری اعتیاد نیز راه حلی وجود دارد که با استفاده از آن، تا کنون هزاران معتاد از چنگ این بیماری رهائی پیدا کرده و یک زندگی جدید سرشار از آزادی را آغاز کرده اند. راه حل بهبودی از بیماری اعتیاد، برنامه های 12 قدمی است که بر اساس آن انواع معتادان با کارکرد قدم های دوازده گانه به سوی بهبودی از اعتیاد و یک زندگی بهتر گام بر می دارند. شخص معتاد با پی بردن به اینکه از یک بیماری رنج می برد و اینکه در برابر این بیماری کاملاً ناتوان و عاجز شده است، سر انجام واقعیت شرایطی که در آن قرار دارد و محدودیت های خود را پذیرفته و پس از آن برای بهبودی از بیماری اعتیاد به نیروئی بالاتر از خود اتکا کرده و از او درخواست کمک خواهد کرد. جلسات انجمن های گمنام 12 قدمی پر از معتادانی است که به واقعیت شرایط خود پی برده و در حال بهبودی به سر می برند و در این راه زندگی جدیدی که با امید و هدف همراه است را تجربه می کنند. اگر شما به عنوان یکی از اعضای خانواده فرد معتاد نمی توانید به سادگی بپذیرید که اعتیاد نوعی بیماری است، اگر دائما با خود کلنجار می روید تا جواب اين پرسش را بيابيد كه چرا عزیز معتاد شما چنین بلاهایی بر سر شما و خودش می آورد، چرا در جلسات باز یکی از انجمن های 12قدمی شرکت نمی کنید تا از مشکلات آنها با خبر شده و داستان زندگی معتادان در حال بهبودی را بشنوید؟ با شنیدن تجربیات آنها شاید در این مورد که چگونه به دام اعتیاد افتادند ، اینکه چه عاملی باعث شد تا آنها به ترک اعتیاد تمایل پیدا کنند، و این که برای حفظ بهبودی خود چه کارهایی را به طور روزمره باید انجام دهند، بهتر می توانید عزیز معتادتان را درک کرده و در مسیر بهبودی از اعتیاد به وی یاری برسانید.
2- تاثیرات بیماری اعتیاد بر روی اعضای خانواده
· در جلسات انجمن های گمنام 12 قدمی ویژه حمایت از خانواده های افراد معتاد گفته می شود : “شما باعث معتاد شدن عزیزتان نشده اید، و قادر به کنترل کردن و یا درمان کردن آن نیز نخواهید بود. “. به یاد داشته باشید که منطق حاکم بر انجمن های گمنام، بر اساس تجربیات اعضای خانواده معتادانی بنا شده اند که سالها در کنار یک فرد معتاد زندگی کرده و هرآنچه که در توان داشته اند را برای نجات دادن عزیز معتادشان به کار بسته اند. آنچه که آنها پس از سالها تجربيات دردناک به دست آورده اند این است که نه قدرت آنرا دارند و نه می توانند کسی را مجبور به ترك مواد کنند. مجبور کردن فرد معتاد برای پاک شدن از اعتیاد درست مانند این است که یک فرد مبتلا به سرطان را برای رهائی از چنگ سرطان تحت فشار قرار دهید! نكته ديگری كه نمي توان درباره آن ترديد داشت اين است كه اعضای خانواده وقتي بدون آگاهی از طبیعت بیماری اعتیاد و بطور ناسالم تلاش مي كنند تا از عزيزشان حمايت كنند، در واقع خودشان را در معرض تاثیرات این بیماری قرار می دهند و به همان اندازه فرد معتاد زندگیشان خراب شده و زجر می کشند. زمانی که اطرافيان فرد معتاد با بر عهده گرفتن مسئوليت های زندگي وی و اصرار بر قطع مصرف مواد اقدام به کمک کردن به او می کنند، در واقع زندگی خود را در معرض آسیب های ناشی از اعتیاد قرار داده و آسایش زندگی خود را از دست می دهند. اعضای خانواده نيز در گرداب ناشي از بيماری اعتياد گرفتار مي شوند و با پافشاری برای نجات دادن فرد معتاد خودشان به انواع ناهنجاری ها و ناراحتي ها از جمله خشم، سردرگمي و افسردگي دچار می شوند و سلامت رواني خود را از دست می دهند. زمانی که سرانجام اعضای خانواده فرد معتاد متوجه شوند که توانائی وادار نمودن عزيزشان به ترك مصرف مواد را ندارند، به این نتیجه می رسند که دیگر کاری از دستشان ساخته نيست و می پذیرند که زندگی خودشان نیز تحت تاثیر این بیماری قرار گرفته است. در این مرحله است که در کمال صداقت و فروتنی می پذیرند که کار چندانی از دستشان ساخته نیست و با اعتراف به محدودیت در کمک کردن به عزیز معتادشان، دست از فشار وارد آوردن و یا التماس و تهدید کردن او برای ترک اعتیاد دست بر می دارند. اعضای خانواده می پذیرند که نمی توانند نقش خدا را بازی کنند و قدرتی برای تغییر دادن سبک زندگی دیگران ندارند، بنابراین به عنوان یک انسان برای شخصيت معتاد احترام قائل شده و به او اجازه مي دهند تا زندگی خود را در پیش گرفته و پی آمدهای اعتیاد خود را تجربه کند و به جائی برسد که خودش تصمیم بگیرد که آیا مایل به کنار گذاشتن مصرف مواد مخدر هست یا نه. با این کار، آنها تاثیرات اعتیاد بر زندگی خودشان را نیز پذیرفته و با استفاده از ابزارهای ارائه شده توسط برنامه های 12 قدمی، و انجمن های گمنام حمایت از خانواده معتادان مسیر یک زندگی با کیفیت تر و به دور از تاثیرات اعتیاد را در پیش می گیرند. نكته جالب توجه اين است که همزمان با خودداری کردن اعضای خانواده از کمک به فرد معتاد، وی مجبور می شود تا مسئوليت شرايطي كه برای خودش ايجاد كرده است را بر عهده گرفته و خودش برای خلاص شدن از چنگ بیماری اعتیاد تلاش کند.
· معمولاً نزدیکترین اشخاص به فرد معتاد در معرض رفتارهای آزار دهنده وی قرار می گیرند. اعضای خانواده سالها از عمر خود را با این امید که می توانند عزیزشان را به ترک مواد وادار کنند زندگی را بر خود حرام کرده و آسایش و آرامش خود را از دست می دهند. آنها نه تنها نمی توانند عزیزشان را وادار به ترک اعتیاد کنند، بلکه خودشان نیزتحت تاثیر مصائب و مشکلات ناشی از آن قرار می گیرند. همانطور که فرد معتاد باید بیمار بودن خود را بپذيرد تا بتواند در راه بهبودی از این بیماری قدم بردارد، اعضای خانواده فرد معتاد نیز باید بپذیرند و اعتراف کنند که در برابر اعتیاد عزيزشان ناتوان هستند. باید قبول کنند که این بیماری زندگی آنها را مختل کرده است و برای اینکه زندگی سالم و آسوده ای داشته باشند به کمک و حمایت ديگران نیاز دارند.
· اولین قدم درست در برخورد با فرد معتاد این است که بین او و بیماری اعتیاد او تفاوت قائل شويد؛ یعنی اینکه اگر رفتار و اعمال ناخوشایندی که نتیجه بیماری اعتیاد است از فرد معتاد سر زد شما این رفتار را به حساب بیماری او بگذارید و نه به حساب خود فرد معتاد. راه صحیح این است که بپذیرید که رفتار و حرکات ویرانگری که عزیزتان از خود نشان می دهد علائم و نشانه های بیماری وی است و او شخصاً قصد ندارد که آزاری به شما برساند. دانستن این موضوع که بیماری اعتیاد جسم، روح و روان فرد معتاد را تغییر می دهد، به شما کمک می کند تا دروغ هایی که می گوید، وعده هايي که داده و زیر پا گذاشته است، و صدها کار آزار دهنده دیگری که انجام می دهد را هضم نموده و از خود او چيزی به دل نگیرید و نگذارید که اینگونه رفتارهای او زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد. زمانی که شما بپذیرید که فرد معتاد از یک بیماری مزمن و بسیار خطرناک رنج می برد در آنصورت متوجه خواهید شد که این رفتارهای پرخاشجویانه و غیر عادی بخشی از علائم بیماری اعتیاد است. فرد معتاد انسان پلید یا مردم آزاری نیست که عمدا قصد آزار رساندن به شما یا خراب کردن زندگی شما را داشته باشد. این احتمال وجود دارد که وی از صمیم قلب خواهان قطع مصرف مواد و ترک اعتیادش را داشته باشد، اما بنا بر تجربیات بسیاری از معتادان در حال بهبودی، متاسفانه تا زمانی که عزیز شما به آخر خط نرسيده و سرش به سنگ نخورده باشد، از انگیزه و قدرت کافی برای انجام دادن این کار برخوردار نیست. طبیعت بیماری اعتیاد به گونه ای است که فرد معتاد مي بايست حتماً به آخر خط رسیده و با عواقب ناگوار بیماری اعتیادش رو به رو شود تا بداند که واقعا به چه مصیبتی دچار شده و چه بلائی به سرش آمده و آن زمان است که می تواند به فکر یک راه حل برای رهایی از این بیماری باشد.
· با توجه اینکه شما به خاطر زندگی کردن در کنار یک فرد معتاد، تحت تاثیر بیماری اعتیاد او قرار گرفته اید، بهترین کاری که می توانيد انجام دهید کارکرد قدم های 12 گانه حمایت از خانواده است. پی بردن به این موضوع که بیماری اعتیاد چه آثار ناخوشایندی بر زندگی شما داشته است، باعث خواهد شد تا شما از خواب غفلت بیدار شده و بدانید که برای دستیابی به یک زندگی عادی و طبیعی، خود شما هم به بهبودی نیاز دارید. در این مرحله است که دیگر از درگیر شدن در مشکلات فرد معتاد خودداری کرده و زندگی خودتان را در این راه تباه نمی کنید. با در پیش گرفتن چنین رفتاری به او اجازه خواهید داد تا خود فرد معتاد عواقب و پي آمدهای مربوط به اعتیادش را تجربه كرده و برای ترک اعتیاد و بهبودی تمایل بیشتری پیدا کند. وقتی شما خود را در رابطه با اعتیاد عزیزتان مقصر ندانید و از تلاش برای نجات دادن او دست بردارید، در آنصورت می توانید بر اساس برنامه های 12قدمی، واکنش ها و رفتارهای بهتر و موثرتری از خود نشان داده و انگیزه فرد معتاد برای بهبود یافتن را افزایش دهید. جالب است بدانید که کمک نكردن شما (به شيوه قديمي خودتان) نیز می تواند باعث افزایش یافتن شانس بهبودی و کمک واقعی به عزیز معتادتان شده و او را از کابوس بیماری اعتیاد رهایی دهد.
· اطلاعات موجود در قسمت بیماری خانواده با هدف کمک به شما برای شناخت راه هائی که این بیماری در زندگی شما رخنه می کند، تهیه و گردآوری شده است. این اطلاعات به شما کمک می کند تا چگونگی تاثیرات اعتیاد بر زندگی خود را بهتر شناخته و درک کنید. وقتی یکی از اعضای خانواده معتاد می شود، زندگی همه اعضای خانواده او نیز تحت تاثیر قرار گرفته و هر یک از آنها به نوعی از عوارض بیماری اعتیاد آسیب می بینند. همانگونه که در این قسمت گفته شد اعضای خانواده قدرت آن را ندارند که عزیز معتادشان را وادار به قطع مصرف مواد کنند. در اکثر مواقع همه تلاش های اعضای خانواده تنها باعث بدتر شدن اوضاع و ادامه دار شدن اعتیاد آن عضو می شود. واقعیت این است که بهترین کاری که برای پاک شدن عزیزتان از دست شما بر می آید، کمک کردن به خودتان برای بازگشت به زندگی سالم و طبیعی سابق می باشد. بهترین مکانی که ابزارهای لازم در این خصوص را در اختیار شما قرار می دهد، انجمن های گمنام 12 قدمي حمایت از خانواده است. انجمن های دوازده قدمی الانان و نارانان، مملو از اعضای خانواده هائی هستند که زندگی آنها بر اثر اعتیاد یکی از عزیزانشان رنج آور و غیر قابل اداره شده است. در جلسات این انجمن ها با اعضای سایر خانواده هائی که وضعیتی مشابه وضعیت شما دارند آشنا خواهید شد. کسانیکه در این جلسات شرکت می کنند مسائل و مشکلاتشان را با یکدیگر در میان گذاشته و با آگاه شدن از وضعیت یکدیگر به هم کمک می کنند تا بدانند تنها کسانی نیستند که از تاثیرات خانمان سوز اعتیاد در عذاب هستند و از این طریق کمتر احساس سرافکندگی و سردرگمی خواهند کرد. مهمتر از همه کسانی که در این جلسات حضور دارند درباره چگونگی بهبودی از تاثیرات ویرانگر اعتياد عزیزانشان بر زندگی خود اطلاع حاصل خواهند کرد. در این جلسات است که شما می توانید با حمایت و پشتیبانی دیگران از انکار کردن تاثیرات اعتیاد بر زندگیتان دست بر داشته و با کنار گذاشتن رفتارهای ناكارآمد و مخرب خود، مسئولیت بهبودی عزیزتان را بر دوش خودش بیاندازید. در این جلسات با برنامه های بهبودی 12 قدمی آشنا شده و راه های درست و اصولي کمک به آن ها را فرا خواهید گرفت. در این جلسات است که با فروتنی می پذیرید که توانایی درمان کردن یا وادار کردن فرد معتاد به ترک اعتیاد را ندشاته و نمی توانید نقش خدا را در زندگی ديگران بازی کنید و تنها کاری که برای کمک به خودتان و عزیز معتادتان از دست شما بر می آید تغییر دادن زندگی خودتان و خلاص شدن از تاثیرات بيماری اعتیاد می باشد. این شعار انجمن های حمایت از خانواده معتادان را همیشه به خاطر داشته باشید: از كنترل کردن عزيز معتادت دست بكش و بگذار تا خداوند به او کمک کند.
منبع: hamrah.co